srijeda, 03 jun 2020

Enis Eminović

Enis Eminović

Članice Koalicije „Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ danas su uručile inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika Skupštini Crne Gore.

NVO Centar za romske inicijative iz Nikšića (CRINK) 29. marta ove godine osnovala je Agro-kooperativu „Od naših ruku“, koja će se baviti  uzgojem i prodajom malina u tom gradu.

Primarni plan agro-kooperative je uzgoj voća. ,,Tržište koje ima Podgorica je takvo da ima 1/3 stanovnika Republike. U toku sezone na primorju boravi 1,6 miliona turista. Na taj način broj potencijalnih korisnika, udaljenost Nikšića od Podgorice i primorja je manje od 100 km, tako da smo se odlučili da uzgoj malina bude na teritoriji Nikšića”, ističe direktor Agro-kooperative, Miljajim Delija.

Tridesetogodišnji Delija jedan je od uspješnijih pripadnika egipćanske zajednice koji je završio fakultet za sportsko novinarstvo. U ovoj struci nije našao zaposlenje, a pored toga uspješno se bavi i muzikom. No, pored struke oprobao se i u mnogim poslovima, a od nedavno se bavi i voćarstvom. 

,,Sorta maline Himbo-Top/Tulamagic je dvorodna i berba će biti na proljeće i krajem jeseni. Time će se postići da se sa površine od preko 320m2 ostvari godišnja proizvodnja od oko 900kg svježih plodova malina, u periodu od avgusta do decembra”, priča Delija za naš portal i dodaje da se na taj način može postići i solidna cijena na tržištu jer u periodu od avgusta do decembra nema ponude svježih plodova malina.

On objašnjava da se u plasteniku nalaze 360 sadnica, a ako se planirana proizvodnja plasira po cijeni od tri eura po kilogramu, godišnji prihod će, kaže, iznositi oko 2700 eura.

"Kroz projekat „Socijalno uključenje Korak prema nezavisnosti“ , koji realizuje CRINK uključeno je 12 pripadnica romske i egipćanske zajednice. One su prošle teorijske i praktične obuke, pa se po završenom poslu imaju čemu i nadati", kaže ponosno Delija.

Nadaju se uspješnom poslu i razvoju plastenika, a najviše ih raduje mogućnost da, u sezoni sadnje i berbe tih malina, zapošljavaju Romkinje i Egipćanke iz Nikšića, koje spadaju u teže zapošljive kategorije zapošljavanja. ,,Kada krene berba dnevnica će po jednoj korisnici iznositi 15 eura, što je dovoljno za mjesečnu zaradu”, priča direktor Agro-kooperative.

U narednom periodu Agro-kooperativa „Od naših ruku“ planira da angažuje i pripravnika voćarske struke.

Dakle, zadruga će i dalje raditi na poslovima navodnjavanja, prihrane i zaštite, a da sve bude po propisima zadužena je privatna ustanova Biotehnički centar iz Bijelog Polja, koja je angažovana kao stanar Tehnopolisa. S toga, trudiće se da bude još sličnih plastenika i prilika za Rome i Egipćane, koji teže dolaze do posla. 

Projekat „Socijalno uključenje Korak prema nezavisnosti“ finasiran je od strane Evropske unije, a implementira ga Care International iz Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Centrom za romske inicijative iz Nikšića.

Raseljeni Romi i Egipćani koji od 1999. godine žive u izbjegličkom kampu na Koniku, 15 novembra dobili su ključeve stanova koji su izgrađeni u podgoričkom naselju Konik, u okviru Regionalnog stambenog programa.

Savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović, inžinjer Vladimir Cicmil, predstavnik Crvenog krsta Crne Gore Mensud Krpuljević i predstavnica Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Ivanka Kojić održali su sastanak 29. oktobra u kampu Konik sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice iz kampa koji su odbijeni za dobijanje stambenih jedinica i ostali da žive u takozvanim kontejnerima.

  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari