petak, 28 februar 2020

Za Elvisa ne postoji riječ nemoguće

nov 16, 2017

PODGORIČANI Na Elvisa su PONOSNI svi Romi: Ne postoji riječ “NEMOGUĆE”!

I da se, kojim slučajem, ne zove Elvis Beriša, život ovog mladića bi bio najbolja motivaciona priča za sve mlade u Podgorici i Crnoj Gori. Ovaj mladi Rom ne zna za “ne mogu”, “neću”, “umoran sam”, “uzaludno je”…

Ne priznaje izgovore, ali ni lošu startnu poziciju koja mu je udijeljena činjenicom da pripada romskoj populaciji. Elvis snažno gazi naprijed, i svojim radom, konstatnom edukacijom i usavršavanjem ruši predrasude da je bilo šta – nemoguće!  Danas studira kriminalstiku, stažira u Ministarstvu za manjine, vodi nevladinu organizaciju Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca”, ima djevojku, Anitu, takođe Romkinju, koja upravo treba da magistrira, i radi u Ministarstvu za vanjske poslove i evropske integracije.

Svi podgorički i crnogorski Romi su ponosni na njega – Elvis je živi dokaz da ni za njih nije nemoguće, uz želju i veliki rad.

-Za sve treba rad. Meni nekada prijatelji kažu: Uspori, odmori, opusti se, ali nemam mira. Taman kažem sebi – e sad ću malo usporiti, imam previše obaveza, pojavi se neki projekat, ideja, izazov, kome ne mogu da se oduprem – uz smijeh kaže Elvis. Skroman, vaspitan, kulturan, vrijedan, uvijek spreman da pomogne, Elvis je omiljen među prijateljima i kolegama.

-Ne smeta meni što mi prijatelji govore da treba manje da radim. Moj cilj je da ja njih nagovorim da više rade. To je moj izazov – priča Elvis za Portal “Volim Podgoricu”.

Odrastao je u romskoj porodici na Koniku, završio je treći stepen srednje stručne škole, ali je onda odlučio da želi mnogo više.

-Paralelno sam išao na kurs novnarstva u Insitutu za medije prije podne, poslije podne radio u Delti fizičke poslove, kući dolazio uveče oko 8, presvučem se, nešto pojedem i imam želju da još nešto uradim, neki domaći, vježbu. U to vrijeme sam i vanredno polagao četvrti stepen srednje škole jer sam namjeravao da upišem fakultet i zato sam morao da radim jer je to polaganje trebalo da se plati – priča Elvis za naš portal.

Elvisovi roditelji su vjerovali da obrazovanje može pomoći njihovoj djeci da žive bolje. Elvisov rođeni brat Mehmed je bio jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole za elektroinstalatere.

-Kada su išli na praksu, profesori su njega birali da radi najozbiljnije poslove, oko razvodnih kutija, ali su građani kod kojih su izvodili radove loše reagovali. Govorili su da ne žele da im Rom “nešto prška” oko struje. Nažalost, nije uspio da nađe posao u struci, obeshrabrio se i odustao. Sada radi u JP “Čistoća”, oženio se i ima četvoro djece – kaže Elvis.

Elvisova djevojka Anita je na magistarskim studijama na Univerzitetu Donja Gorica, smjer humanisticke studije – diplomatija.

Anita je takođe Podgoričanka, upoznali smo se prije četiri godine, dijelimo stavove o životu i borbenost, tako da smo jedno drugom podrška čak i ako se dogodi da nekada posumnjamo – kaže Elvis. I dodaje:

Ako uspijemo da našim primjerima utičemo da makar jedan Rom shvati da njegov život zavisi od njega, da treba da se bori i da vjeruje u sebe, da se ne osvrće na moguću diskriminaciju koje ima i biće je, mi smo učinili mnogo – kaže Elvis.

On se puno druži sa svojim sunarodnicima, i kroz razne projekte pokušava da afirmiše ovakav stav među mladim Romima.

 

(portal Volim Podgoricu)

Poslednje azurirano petak, 24 novembar 2017 15:42
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari