utorak, 11 avgust 2020

Romkinja koja ruši predrasude da je fudbal muški sport

Štikle zamjenila sa kopačkama

Objavio  nov 01, 2017

Kada se spomene fudbal mnogi smatraju da je ovaj sport rezervisan samo dječacima i momcima i nikako djevojkama.

No, naša novinarka je, nažalost van Crne Gore, imala prilike da razgovara sa mladom Romkinjom koja ruši stereotipe i predrasude da je ovo samo muški sport, a još više da Romkinje ne mogu da se bave fudbalom.

Sabina Shmeding (23) iz Njemačke od svoje 14 godine se bavi fudbalom. Od ranog djetinjstva je zanemarila predrasude i uživala igrajući fudbal sa dječacima i braćom na ulici.

„Fudbal treniram od svoje 14 godine. Dok sam bila dijete igrala sam fudbal sa braćom i dječacima na ulici i u školi. Oduvijek me je privlačio ovaj sport jer se radi o timskoj igri“, priča Sabina.

Njen trenutni aganžman je u fudbalskom klubu „TSV Limmer“ u Njemačkoj. Sabina pored napornih treninga i brojnih utakmica ne zanemaruje svoje školovanje. Puno napora ulaže da se obrazuje.  

„Završila sam srednju medicinsku školu i uporedo radim u bolnici kao medicinska sestra. Mislim da žene moraju prvenstveno raditi na obrazovanju i razbiti predrasude da su stvorene samo da rađaju djecu, kuvaju i čiste“, priča Sabina i dodaje da svaka djevojka treba da se izbori da radi posao koji voli. „Mi to možemo, a možemo i da igramo podjednako dobro fudbal kao i muškarci“, kaže uz osmijeh.

 

Sabina ističe podršku roditelja i, kako kaže, to joj je jako značilo i pomoglo da se bavi sportom koji voli. „Oni su me uvjek motivisali da nastavim dalje, da pobjedim sve predrasude koje su bile predamnom. Naročito sam podršku imala starijeg brata, koji je uvjek dolazio da me bodri na utakmicama“, ističe Sabina.

 

Sa njom smo razgovarali i o prisutnim pojavama ugovaranja maloljetničkih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici. Kaže, u njenoj porodici to nije uobičajeno i da se zbog toga ona lako izborila sa time. Ali, kako kaže, u mnogim porodicama je to ključni razlog zašto se romske djevojčice ne obrazuju dovoljno.

„Mislim da je to veliki probelm za našu zajednicu, a tome jako doprinosi zatvoreni krug siromaštva. Ipak mislim da je i država ta koja treba da se aktivnije bavi rješavanjem ovog pitanja. S druge strane, potreban je trud svih kako mladih tako i starijih iz romske zajednice da se ove pojave suzbiju u našoj zajednici“, poručuje Sabina.

 

Napominje da je u Njemačkoj takođe prisutna pojava ranih ugovorenih brakova i da je zbog toga tužna i razočarana. „Uvjek kada čujem za takve slučajeve pomislim koliko sam ja srećna u životu jer me moji nikada nijesu tjerali da se udajem ili upoznam nekog koga ja nisam željela“. 

 

Kada bi mogla da izabere tim u kojem bi igrala to bi definitivno bio, kako kaže, fudbalski klub Bajern Minhen (Bayern München). „To je moj omiljeni tim od malih nogu, želja mi je da jednoga dana tamo igram“.

Sabina je na kraju razgovora poručila svim mladim osoba, koje su u početnoj fazi izgradnje svoje ličnosti i karijere, da se bave sportom i da se pomoću sporta bore za svoja prava. „Bavite se sportom, ne kažu ljudi uzalud: U zdravom tijelu zdrav duh“.

 

Poslednje azurirano nedjelja, 10 decembar 2017 20:05
Anita Beriša

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader