July 9, 2020

Zastave manjina mogu samo na svadbu

Objavio  Nov 03, 2017

Novim zakonom omogućava se pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka kazao je nakon sjednice za „Dan” da je pripadnicima manjina predloženim zakonom dozvoljena upotreba nacionalnih simbola u privatnim proslavama, kulturnim i političkim događajima.

Predloženim zakonskim odredbama jasno se definišu situacije kada je upotreba nacionalnih simbola zabranjena.

“Nacionalne manjine mogu upotrebljavati svoje simbole u svojim političkim aktivnostima, na svadbama i drugim privatnim proslavama. Dozvoljena je upotreba i u institucijama čiji je osnivač opština u sredinama u kojima manjina čini iznad pet odsto stanovništva. Zabranjena je upotreba državnih simbola u svim institucijama Vlade i države Crne Gore, u Skupštini, na Univerzitetu, u školama i slično”, pojasnio je Zenka.

Vlada je zadužila nadležne resore da, radi usklađivanja sa utvrđenim predlogom zakona, pripreme izmjene i dopune odredbi Zakona o državnim simbolima i Zakona o javnom redu i miru, kako bi se istovremeno, kao jedinstvena cjelina, uputili u skupštinsku proceduru.

U obrazloženju zakonskog teksta navodi se da su vremenska prevaziđenost Zakona o upotrebi nacionalnih simbola, koji datira iz 2000. godine, donošenje novog Ustava Crne Gore, te njegove manjkavosti u dijelu izbora nacionalnih simbola uslovili izradu novog zakona.

“U državi Crnoj Gori nosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo. Pored toga, Ustav Crne Gore definisao je i posebna manjinska prava. S obzirom na ovakvo ustavno ustrojstvo, ovim zakonom pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima, omogućen je izbor i upotreba svojih nacionalnih simbola. Crna Gora je multietnička država, te se u tom kontekstu državnim simbolima predstavlja i izražava pripadnost Crnoj Gori, a nacionalnim simbolima se izražava nacionalni identitet”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

 

Preuzeto sa portala CDM

Last modified on Friday, 10 November 2017 21:23
portal Romalitika

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Login to post comments
  1. Aver skirinen
  2. Najdrabaripe
  3. Komentari