utorak, 21 januar 2020

Samo dan nakon ovogodišnjeg Međunarodnog dana Roma, grupa prosvjednika, okupila se ispred vrata Ureda regionalne vlade Murcije u Alicanteu, Španija.
Vlada Republike Makedonije prepoznaje i institucionalizuje profesiju romskog obrazovnog posrednika kao dobre prakse i pozitivan ishod iz dugoročne saradnje sa romskim obrazovnim fondom iz Budimpešte.
Britanski fizičar Stiven Hoking je preminuo u 76. godini u Kembridžu, prenijela je njegova porodica.
Ironija sudbine je da je Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda od prije pet godina, preminuo u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu koji ga je na kratko katapultirao u svijet poznatih.
Odlukom Ministarstva kulture Makedonije, Skopski bulevar biće nazvan po kraljici romske muzike Esme Redžepova-Teodosievski u znak zahvalnosti ovog svjetski poznatog i poznatog umjetnika koji je ostavio trajan trag na muzičkoj sceni Makedonije i svijeta.
Završena je Gramatika romskog jezika čiji su autori predsjednik Internacionalne romske akademije umetnosti i nauka prof. dr Rajko Đurić i Zlatomir Jovanović, i najavili da će uskoro biti objavljeno ovo kapitalno djelo, prenosi portal FoNet.
Romski pjevački par iz Slovačke Klaudija i Riko, osvojili su „X Factor“ muzičko takmičenje u Mađarskoj. Veličanstveno finale emitovano je prošlog vikenda, prenosi češki romski portal romea.cz.
U srijedu, 15. novembra 2017. godine u Evropskom parlamentu održani su izbori na kojima su izabrani potpredsjednici Parlamenta EU. Za potpredsjednicu izabrana je Livia Jaroka (44), poslanica iz Mađarske, Romkinja koja je u Evropskom parlamentu od 2004. godine.
 Albanski predsjednik tvrdi da su otišli dalje u sprovođenju pravosudnih reformi Rama, koji se zalaže za "uniju" sa Kosovom, ako ne dođe do priključenja država Zapadnog Balkana EU, tvrdi da ne rastu strahovi od "spajanja Albanije i Kosova"
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader