srijeda, 03 jun 2020

POSLJEDNJA EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA

Nazif Mujić Nazif Mujić portal-udar.net

Kratka slava siromašnog Roma

Za ulogu u poludokumentarnom filmu “Epizoda u životu berača željeza” reditelja Danisa Tanovića, Nazif Mujić je proglašen za najboljeg glumca na Berlinskom filmskom festivalu 2013. godine. Osvojio je Srebrnog medvjeda, ali je ipak uprkos tome živeo u siromaštvu.


feb 20, 2018

Ironija sudbine je da je Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda od prije pet godina, preminuo u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu koji ga je na kratko katapultirao u svijet poznatih.

„Sa velikim žaljenjem Berlinski filmski festival je primio vijest o smrti Nazifa Mujića“, saopštilo je Berlinale na svom sajtu.

„Osvojio je Srebrnog medvjeda, ali je ipak uprkos tome živeo u siromaštvu“, piše list Špigel. Za ulogu u poludokumentarnom filmu “Epizoda u životu berača željeza” reditelja Danisa Tanovića proglašen je za najboljeg glumca na Berlinskom filmskom festivalu.

Film je nastao prema istinitoj priči koju je supruga Nazifa Mujića Senada Alimanović proživjela prije sedam godina, a kada joj ljekari nisu željeli pomoći i tako joj ugrozili život jer nije imala zdravstvenu knjižicu.

Mujić je u nedjelju pronađen mrtav u sjevernobosanskom selu Svatovac u Tuzlanskom kantonu. Prema riječima njegovog brata Sulja, sahrana je planirana za srijedu. Mujić je, kako je rekao njegov brat, bio dijabetičar i morao je da prima insulin. Bio je veoma zabrinut zbog svoje materijalne situacije, u januaru je pokušao da pronađe rješenje u Njemačkoj, ali se vratio, dodao je Mujić.

„Nakon uspjeha na Filmskom festivalu porodica se borila da dobije azil u Nemačkoj. Direktor Berlinala Dieter Koslik je podržao Mujićevu želju da ostane u Nemačkoj. Festival je obezbijedio advokaticu kako bi pomogla Mujiću u pokušaju dobijanja azila“, piše Špigel navodeći da su njemačke vlasti ipak odbile njegov zahtjev za azil.

„Nakon povratka sa Berlinala 2013. godine Mujić je u njegovom selu dočekan kao heroj. Ipak slava je brzo izbledjela i nagrađeni glumac je ponovo pao u siromaštvo. Skupljanjem gvođža je pokušao da prehrani svoju suprugu i troje dece. Tako je zarađivao oko 3,5 eura na dan".

Nazif Mujić, se, nakon dobijanja nagrade, ponovo vratio u centar medijske pažnje 2016. godine kada je zbog teškog ekonomskog stanja prodao Srebrnog medvjeda za za 4.000 eura.

“Prodao sam ga za 4.000 eura jednom čovjeku iz Srebrenika. Ponudu sam imao i od reditelja Emira Kusturice koji mi je nudio hiljadu eura više, međutim on se na mojim vratima pojavio pola sata nakon što sam završio sa prodajom. Ovo sam, vjerujte mi, morao učiniti. Moja djeca nisu imala šta da jedu i to me najviše boljelo”, izjavio je tada za Klix Mujić.

Špigel piše da je Mujić očito planirao da dođe na ovogodišnji festival kako bi izvestio o svojoj sudbini nakon dobijanja nagrade pre pet godina. Za to je već bio kupio autobusku kartu", piše Špigel.

„Pre pet godina je bio najbolji glumac na Berlinalu. Sada je Nazif Mujić mrtav. Uzaludno se borio za dobijanje azila u Nemačkoj", piše list Tagesšpigel.

„Srebrni medvjed mu nije donio sreću", piše Štutgarter Nahrihten navodeći da je Nazif Mujić preminuo potpuno osiromašen.

A javni servis SVR piše o „kratkoj slavi siromašnog Roma" i tome kako su se Nazif i njegova supruga Senada nadali da će se nakon uspeha na Berlinalu njihov život promijeniti na bolje.

Poslednje azurirano utorak, 20 februar 2018 11:47
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader