utorak, 21 januar 2020

ZA BOLJI USPJEH U ŠKOLI

Makedonska vlada institucionalizuje profesiju romskog obrazovnog posrednika– medijatora

Ministarstvo prosvjete i nauke Makedonije objavilo je javni poziv za angažovanje 20 romskih medijatora u osnovnom obrazovanju u 16 opština za školsku 2017/18. Godinu. Rok za prijavu je 08. maja 2018


maj 08, 2018

Vlada Republike Makedonije prepoznaje i institucionalizuje profesiju romskog obrazovnog posrednika kao dobre prakse i pozitivan ishod iz dugoročne saradnje sa romskim obrazovnim fondom iz Budimpešte.

Ministarstvo prosvjete i nauke Makedonije objavilo je javni poziv za angažovanje 20 romskih medijatora u osnovnom obrazovanju u 16 ​​opština za školsku 2017/18. Godinu. Rok za prijavu je 08. maja 2018.

Obrazovni posrednici su potrebni da pomognu uključivanje romske djece u osnovno obrazovanje, kako bi pomogli u kontinuitetu i zadržavanju romskih učenika u obrazovnom procesu, te olakšati komunikaciju između škole, roditelja, zajednice, lokalne vlasti i civilni sektor.

Zajednički napori između obrazovnog fonda Roma i Vlade Makedonije u obrazovnoj inkluziji Roma su imali jake dokaze. Prošlo je dvanaest godina od kada je Romski obrazovni fond stupio u prvo partnerstvo sa Ministarstvom rada i socijalne politike. REF je pokrenuo model za rano napuštanje škole kako bi poboljšao uspeh, smanjio stope osipanja i povećao znanje jezika nastave i matematike 1600 romske dece po školskoj godini koji pohađaju 4., 5. i 6. razred osnovne škole. Model je implementirao makedonski Ministarstvo prosvete i konzorcijum osam romskih nevladinih organizacija.

Jedan od ključnih elemenata ovog projekta bio je učešće 78 nastavnika (studenti na univerzitetima i nezaposleni diplomci) koji su pružali nastavu za nastavu i pratili stopu pohađanja djece u redovnim razredima zajedno sa posrednicima u zajednici. Činjenica da su mnogi nastavnici bili iz romske zajednice pokazali su se dodatnim motivima za mlade romske učenike.

Partnerstvo REF-a i makedonskog Ministarstva prosvjete i nauke samo u 2016/17 i 2017-18 školskim godinamaoko 1600 romskih učenika u školskoj godini od 4., 5. i 6. razreda, ili 100% ciljne grupe za upis, upisane su u svoje osnovne škole uz pomoć 20 obrazovnihmedijatora za Rome, koji rade u 16 ​​opština u 49 osnovnih škola u Makedoniji,.


Osim osnovnog obrazovanja, Fond za edukaciju Roma sarađuje sa Ministarstvom rada i socijalne politike Republike Makedonije u okviru projekata koje finansira IPA, o uvođenju obrazovnih programa „Druga šansa za odrasle romske nacionalnosti“. Odrasli Romi njih 332 dobilo je osnovnu srednju školu, dok je 10% njih zaposlilo nakon toga.

Pored toga, Program stipendiranja i mentorstva srednjoškolaca, koji su sufinansirani od strane REF-a i makedonske vlade od 2009. godine, doveo je do načina pružanja stipendija i bogate akademske i mentorske podrške romskim studentima koji pohađaju srednje škole širom Makedonije. Sa REF-om koji pruža tehničku pomoć, superviziju i funkcije monitoringa i evaluacije i Ministarstvo prosvjete nauke koja predvodi implementaciju, kroz ovaj program prošlo je hiljade studenata srednje škole, oko 600 svake školske godine.

Sličan program institucionalizacije zanimanja poput ovog zasnovan je i na projektima u Crnoj Gori.

 

portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader