utorak, 26 mart 2019

Prvi Centar za anticiganizam u Evropi

okt 26, 2017

Od kraja jula na univerzitetu u Heidelbergu postoji Centar za anticiganizam (Antiziganismus-Zentrum), jedinstven kako u Njemačkoj tako i u Evropi. On istražuje uzroke, forme i posledice anticiganizma u evropskoj istoriji

 

Centralno pitanje pritom glasi zašto su Sinti i Roma građani izopšteni, izloženi diskriminaciji i progonu? Naučna saradnica Daniela Gress objašnjava način na koji će ona, ali i drugi saradnici, raditi u Centru za istraživanje anticiganizma: “Ubuduće ću se konkretno baviti socijalnim i istorijskim kontekstom predrasudama i progonom Sinta i Roma od srednjeg veka do danas. To ću raditi na osnovu sasvim različitih izvora – na osnovu službenih dokumenata, političkih diskusija ili, posebno značajno, na osnovu medijskog izveštavanja. Te izvore onda posmatram u svetlu različitih pitanja – šta je anticiganizam, ko od toga ima koristi, ko i kako od toga trpi štetu“.

Daniela Gress kaže da su reakcije na otvaranje Centra za anticiganizam bile pozitivne sa svih strana i dodaje da su se Rektorat univerziteta kao i naučni rukovodilac Centra profesor Edgar Wolfrum godinama zalagali za otvaranje ovakvog centra. Daniela Gress ističe da je ovaj centar jedinstven kako u Nemačkoj tako i u Evropi.

„Istraživanje na ovu temu ima državnu potporu, odnosno potporu Ministarstva za nauku Bade-Württemberga. Prethodno su vlada ove savezne pokrajine i zemaljski savez Sinta i Roma Baden- Württemberga 2013 sklopili državni ugovor kojim su se sporazumeli o zajedničkom političkom cilju. To ranije nije bio slučaj“.

Gress kaže da se još uvek premalo zna o tome kako se iskazuju i kako funkcionišu raznovrsni pojavni oblici istorijskog, ali i aktuelnog anticiganizma. Zato su, smatra Gress istraživanja neophodna.

„Ja se nadam da ćemo dati impuls koji će se osetiti u nauci, javnosti i u civilnom društvu, da ćemo podstaći otpočinjanje drugih projekata u ovoj oblasti i da ćemo uticati na neku vrstu prosvetiteljskog rada u ovoj oblasti i izvan naučnog okvira“- kaže Daniela Gress naučna saradnica Centra za anticiganizam koji je nedavno osnovan na univerzitetu u Heidelbergu.

 

(WDR)

Poslednje azurirano srijeda, 15 novembar 2017 10:43
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader