četvrtak, 09 jul 2020

NVO Phiren amenca pokrenula prvi romski portal u Crnoj Gori

Romalitika, da se čuje glas Roma

Osim aktuelnih vijesti romski novinari će pisati i priče o romskim životima kojima će približiti javnosti sliku o romskoj zajednici i izazovima sa kojima se susrijeću


Objavio  nov 15, 2017

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama - Phiren Amenca“ pokrenula je prvi romski portal u Crnoj Gori pod nazivom „Romalitika“, koji će izvještavati o svim aktuelnim dešavanjima, posebno iz romske zajednice.

 

  

Phiren Amenca je u toku septembra i oktobra mjeseca organizovala obuku novinarstva za deset obrazovanih Roma i Romkinja srednjoškolaca i studenata, koji su iskazali interesovanje da kroz kreiranje medijskih sadržaja za portal Romalitika utiču na smanjenje predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici u Crnoj Gori i šire.

„Polaznici na obuku novinarstva su stekli početna znanja iz oblasti novinarstva i osnovnih novinarskih formi. U cilju približavanja javnosti život romske zajednice i izazove sa kojima se susrijeću, romski novinari će osim aktuelnih dnevnih vijesti pisati i članke o romskim životima i tako društvu prikazati cjelovitu sliku Roma. Takođe, na portalu će se promovisati i priče o pozitivnim Romima, koji su uspjeli da izbjegnu začarani krug siromaštva i neobrazovanja“, objasnio je Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenca.

On je dodao i da će se na portalu tekstovi objavljivati višejezično, na službenom crnogorskom jeziku, ali i na romskom jeziku.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Leon Đokaj čestitao je svim pripadnicima romske zajednice 5. novembar, Svjetski dan romskog jezika i najavio je podršku Ministarstva u cilju očuvanja romskog identiteta. Đokaj je predstavio aktivnosti ministarstva koje realizuju u cilju očuvanja i razvoja romskog jezika od kojih su, prema njegovim riječima, značajni ljetnji i zimski kampovi za romsku djecu na kojima imaju prilike da neformalno uče o jeziku i kulturi Roma.

 

Regionalni koordinator Helpa, Klaus Mock kazao je da je u okviru projekta „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja i Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa“ podržano sedam projekata kroz program dodjele podgrantova romskim organizacijama u okviru kojih su i dva projekata organizacije Phiren Amenca.

"Smatram da je za unapređenje položaja romske zajednice ključno da se sami Romi uključe u tom procesu. Projekti koje je Phiren amenca realizovala su jako značajni za romsku zajednicu i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju na sličnim aktivnostima sa ovom organizacijom", istakao je Mock.

Portal Romalitika pokrenut je u okviru projekta „Prvi romski portal Romalitika MNE“, koji je Phiren amenca realizovala uz finansijsku podršku HELP-a u okviru programa dodjele malih grantova finasiranih projektom „Promacija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja i Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa“, a finansira Evropska unija. Portal uređuju mladi Romi i Romkinje, koji rade na volonterskoj osnovi.

Poslednje azurirano četvrtak, 16 novembar 2017 16:45
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader