ponedjeljak, 13 jul 2020

CRINK pokrenula Agro-kooperativu „Od naših ruku“

Malinjakom do zapošljavanja

Kada krene berba dnevnica će po jednoj korisnici iznositi 15 eura, što je dovoljno za mjesečnu zaradu


Objavio  nov 21, 2017

NVO Centar za romske inicijative iz Nikšića (CRINK) 29. marta ove godine osnovala je Agro-kooperativu „Od naših ruku“, koja će se baviti  uzgojem i prodajom malina u tom gradu.

Primarni plan agro-kooperative je uzgoj voća. ,,Tržište koje ima Podgorica je takvo da ima 1/3 stanovnika Republike. U toku sezone na primorju boravi 1,6 miliona turista. Na taj način broj potencijalnih korisnika, udaljenost Nikšića od Podgorice i primorja je manje od 100 km, tako da smo se odlučili da uzgoj malina bude na teritoriji Nikšića”, ističe direktor Agro-kooperative, Miljajim Delija.

Tridesetogodišnji Delija jedan je od uspješnijih pripadnika egipćanske zajednice koji je završio fakultet za sportsko novinarstvo. U ovoj struci nije našao zaposlenje, a pored toga uspješno se bavi i muzikom. No, pored struke oprobao se i u mnogim poslovima, a od nedavno se bavi i voćarstvom. 

,,Sorta maline Himbo-Top/Tulamagic je dvorodna i berba će biti na proljeće i krajem jeseni. Time će se postići da se sa površine od preko 320m2 ostvari godišnja proizvodnja od oko 900kg svježih plodova malina, u periodu od avgusta do decembra”, priča Delija za naš portal i dodaje da se na taj način može postići i solidna cijena na tržištu jer u periodu od avgusta do decembra nema ponude svježih plodova malina.

On objašnjava da se u plasteniku nalaze 360 sadnica, a ako se planirana proizvodnja plasira po cijeni od tri eura po kilogramu, godišnji prihod će, kaže, iznositi oko 2700 eura.

"Kroz projekat „Socijalno uključenje Korak prema nezavisnosti“ , koji realizuje CRINK uključeno je 12 pripadnica romske i egipćanske zajednice. One su prošle teorijske i praktične obuke, pa se po završenom poslu imaju čemu i nadati", kaže ponosno Delija.

Nadaju se uspješnom poslu i razvoju plastenika, a najviše ih raduje mogućnost da, u sezoni sadnje i berbe tih malina, zapošljavaju Romkinje i Egipćanke iz Nikšića, koje spadaju u teže zapošljive kategorije zapošljavanja. ,,Kada krene berba dnevnica će po jednoj korisnici iznositi 15 eura, što je dovoljno za mjesečnu zaradu”, priča direktor Agro-kooperative.

U narednom periodu Agro-kooperativa „Od naših ruku“ planira da angažuje i pripravnika voćarske struke.

Dakle, zadruga će i dalje raditi na poslovima navodnjavanja, prihrane i zaštite, a da sve bude po propisima zadužena je privatna ustanova Biotehnički centar iz Bijelog Polja, koja je angažovana kao stanar Tehnopolisa. S toga, trudiće se da bude još sličnih plastenika i prilika za Rome i Egipćane, koji teže dolaze do posla. 

Projekat „Socijalno uključenje Korak prema nezavisnosti“ finasiran je od strane Evropske unije, a implementira ga Care International iz Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Centrom za romske inicijative iz Nikšića.

Poslednje azurirano utorak, 21 novembar 2017 11:26
Enis Eminović

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader