četvrtak, 09 jul 2020

OBJAVLJENA APLIKACIJA ZA PROVJERU LISTA

‘OĆEŠ, NEĆEŠ?: Falsifikuju se potpisi za podršku predsjedničkim kandidatima

Mole se građani da u što većem broju provjeravaju da li ih ima na spisku, te da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni


Objavio  mar 13, 2018

Državna izborna komisija pokrenula je juče aplikaciju za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima. Svi građani Crne Gore mogu provjeriti da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni u cilju pružanja podrške kandidatima na predjsedničkim izborima.

Novinarka Televizije Vijesti,Ljubica Miličević provjerom svojih podataka putem aplikacije bila je iznenađenajer je, kako kaže, dobila rezultat da podržava kandidata Vasilija Miličkovića iako to nije uradila. I njen kolega, kamerman, bio je iznenađen rezultatima prema kojima se ispostavilo da je podržao Marka Milačića.

Prve analize Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazuju da među potpisima ima falsifikata.

Dragan Koprivica,direktorCDT-a saopštio je Vijestima da su za prvih dvadesetak minuta korišćenja aplikacije, zabilježili desetak slučajeva u kojima su građani zapravo potvrdili ono u šta su sumnjali, a to je da su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni,a potpisi falsifikovani.

„Vrlo je važno da ne dozvolimo bilo kome da zloupotrebljava naše podatke i da to prijave ili nadležnom tužilaštvu ili nama u CDT-u pa ćemo mi pokretati dalje postupak prema nadležnim institucijama."

Dragiša Janjušević, iz Centra za političku edukaciju rekao je u razgovoru za televiziju Vijesti da najviše mogu biti zloupotrijebljeni građani veće starosne dobi, građani koji nijesu u Crnoj Gori, a koji su u biračkom spisku, mogu biti zloupotrijebljeni i mrtvi koji se takođe nalaze u biračkom spisku, odnosno koji nijesu brisani.

Za predsjedničku kandidaturu potrebno je prikupiti gotovo osam hiljada potpisa, a mogu se predavati još trinaest dana. Do sada potvrđene su kandidature Vasiliju Miličkoviću, čelniku Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču i čelniku novoformirane Prave Crne Gore,Marku Milačiću.

Iz CDT-a pozivaju građane da na veb aplikaciji – potpisi.dik.co.me provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni. Postupak je jednostavan i zahtijeva ukucavanje matičnog broja birača.

 

Poslednje azurirano utorak, 13 mart 2018 12:56
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader