četvrtak, 09 jul 2020

"ADAMAS" NA SVJETSKOM TAKMIČENJU U LONDONU

Tim studenata Pravnog fakulteta među pet najboljih u svijetu

U finalu ovog prestižnog međunarodnog takmičenja studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore osvojili su 5. mjesto u ukupnom plasmanu na svjetskom nivou, odnosno prvo mjesto u konkurenciji evropskih zemalja, ostaviviši iza sebe predstavnike Velike Britanije


Objavio  mar 15, 2018

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je oformila studentska organizacija ADAMAS, plasirao se među 5 najboljih univerziteta na svjetskom takmičenju u poznavanju privrednog prava i ljudskih prava u Londonu.

„U finalu ovog prestižnog međunarodnog takmičenja studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore osvojili su 5. mjesto u ukupnom plasmanu na svjetskom nivou, odnosno prvo mjesto u konkurenciji evropskih zemalja, ostaviviši iza sebe predstavnike Velike Britanije, čime su pokazali da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore spadaju u red najboljih mladih pravnika svijeta“, saopšteno je iz Pravnog fakulteta.

Na osnovu zadatog hipotetičkog slučaja, na temu kršenja privrednog prava i ljudskih prava, Stefan Đurović, Ana Vukčević, Simona Jovanović i Marija Vesković pisali su podneske, a potom su slučaj usmeno izlagali.

Kroz simulaciju arbitraže studenti Pravnog fakulteta su imali priliku da pokažu svoje znanje o predmetnom slučaju, pravničke vještine i poznavanje zakonodavne regulative prilikom zastupanja lica čija su prava povrijeđena.

„Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, od takmičara zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija, pravom EU i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, dodaje se u saopštenju.

Na takmičenju je ove godine učestvovalo 278 univerziteta iz cijelog svijeta, a crnogorski tim u Londonu je, kako navode, imao podršku rukovodstva trenera tima – Nine Radović, advokatice, Marije Stojanović, advokatskog pripravnika, Katarine Bošković, rukovodioca takmičenja i članice prošlogodišnjeg pobjedničkog tima, i Jasne Velimirović, advokatskog pripravnika. Značajnu pomoć i podršku u pripremi studenata, kažu, pružio je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Velimir Rakočević.

„Crnogorski predstavnici su se potrudili da predstave Pravni fakultet i Crnu Goru u najboljem svijetlu, i vrate se obogaćeni za još jedno veliko iskustvo koje će na najbolji način iskoristiti u svom budućem usavršavanju, kao i u donošenju novih prilika i mogućnosti za druge studente i mlade pravnike u Crnoj Gori“, zaključeno je u saopštenju.

Poslednje azurirano četvrtak, 15 mart 2018 10:50
Agim Gaš

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader