utorak, 21 januar 2020

SOKOLAJ: NIJESMO ZADOVOLJNI, ZASLUŽUJEMO BOLJE USLOVE ZA ŽIVOT

Cetnjski Romi koji žive u naselju Zagrablje nisu zadovoljni uslovima stanovanja, kazala je Andrijana Sokolaj, supruga Šabana Kajtazaja, koji je predstavnik ove populacije na Cetinju. Iz Centra za socijalni rad navode da su uslovi za život romske populacije uglavnom zadovoljavajući, te da ima pojedinačnih slučajeva gdje je djeci neuslovno.


Objavio  sep 06, 2018

Gostujući u emisiji "Uklonimo barijere" Sokolaj je kazala da njeni sunarodnici zaslužuju bolji život.

Mi ne tražimo puno, samo normalne uslove za život. Primjera radi, pojedine barake prokišnjavaju, a neke porodice nemaju sanitarni čvor. Familije koje su brojne, po sedam ili osam čanova, žive u dvije prostorije, pa možete zamisliti kako je tijesno. Grad nam je daleko, nemaju svi automobile, pa neka djeca nisu u mogućnosti da se često druže sa drugarima iz škole.Voljeli bi da imamo igralište za djecu. Moram da kažem da je i put do našeg naselja u lošem stanju. Imali smo prije nekolike godine obećanje iz lokalne uprave da će riješiti probleme koje pominjem. Nisu ispunili obećano, nadam se da će se neko okrenuti prema nama. Vrijeme bi bilo da nakon 30 godina nešto urade za romsko naselje. Očekujemo pomoć od opštine Cetinje, kao i od države. Da nam pomognu, kao što se pomaže drugim Romima u Crnoj Gori. Pomoć u vidu garderobe i hrane pružaju nam Centar za socijalni rad i cetinjski Crveni krst – kazala je Sokolaj.

Ona je govorila i o međuljudskim odnosima, naglašavajući da nikada nije primijetila diskriminaciju prema Romima.

Građani su veoma ljubazni prema nama, nikada se nije desilo da nas je neko uvrijedio. Šefovi na poslu su takođe ljubazni, direktor Komunalnog preduzeća gdje radi devetnaest Roma je dobar prema nama. Građani Cetinja nas vole i poštuju. Mi se družimo sa njima – istakla je Sokolaj.

Iz Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje navode da su uslovi za život Romske populacije od normalnih, optimalnih, zadovoljavajućih, do toga da ima i pojedinačnih slučajeva gdje je djeci neuslovno.

Na evidenciji JU Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje trenutno se nalaze četiri korisnika RAE populacije. Kroz posvećen i kontinuiran rad stručnih radnika naše ustanove, pružamo savjetodavno – terapijske, psihološke, socio-edukativne usluge, kao i besplatnu pravne podršku. S obzirom na udaljenost naselja u kojem žive Romi, obezbijeđen je prevoz od strane lokalne uprave, kako bi djeca nesmetano pohađala nastavu. Takođe, besplatni udžbenici su obezbijeđeni za svu djecu, bez obzira na razred. Održan je veliki broj edukativnih sesija od strane lokalne uprave i lokalnih institucija o značaju obrazovanja i obavezi školovanja. Međutim, i pored želje i stvorenih uslova da sva djeca romske populacije sa teritorije grada pohađaju školu, na odluke i namjere pojedinaca tj. volju i način života se ne može potpuno uticati i isto kontrolisati – naveli su iz Centra za socijalni rad.

Direktorica Osnovne škole ,,Njegoš“ Novka Milošević kazala je da romska djeca postižu solidan uspjeh ako se uzme u obzir njihov položaj u društvu, te da škola ulaže maksimalan trud i napor u cilju ostvarivanja što boljeg rezultata tokom njhovog školovanja, ističući da roditelji moraju pokazati veću angažovanost u radu sa djecom.

Na Cetinju trenutno živi 19 romskih familija, pretežno u naselju Zagrablje, a pet porodica stanuje u užem gradskom jezgru.

 

Preuzeto sa portala RTV Cetinje

Poslednje azurirano četvrtak, 06 septembar 2018 10:46
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader