utorak, 11 avgust 2020

Ministar za ljudska i manjinska prava poručio

Zenka na konferenciji Zenka na konferenciji

Ugovoreni brakovi su prisilni brakovi

Objavio  nov 03, 2017

Kao po običaju, ugovoreni brakovi su i prisilni, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, otvorivši završnu konferenciju projekta “Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama”. Zenka je istakao da je praksa dječijih, ranih i prisilnih brakova zasnovana na strukturnim nejednakostima i diskriminaciji.

Kao osnovne razloge za ovu izrazito negativnu pojavu, Zenka je prepoznao siromaštvo, nesigurnost, nedostatak ili nizak nivo obrazovanja, te prihvaćenu kulturnu praksu. “Ulaskom u ovakvu zajednicu, djetetu se oduzima djetinjstvo, mogućnost da se obrazuje i svaka dalja prilika za razvoj i napredak. Ubrzo dijete postaje roditelj djetetu“, rekao je ministar i dodao da na taj način dijete podiže dijete, te da se često opravdanja za to nalaze u tradicionalnom kontekstu.

Prema ministrovim riječima, tradicija ima svoje lice i naličje.

“Rani prisilni brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta i rodno zasnovanu diskiminaciju i ne bi trebalo da opstaju u modernim društvima. Sami podaci UNICEF-a da 20% romskih djevojčica sklopi brak prije svoje 15. godine, a 30% mladića iz ove populacije između 16-18. godine govore da nema mjesta ležernosti, jer je stanje itekako alarmantno“, rekao je ministar.

Zenka je poručio da je par decenija unazad ovaj negativni fenomen nije bio prisutan samo u romskoj populaciji, već i različitim kulturama, religijama i narodima.

Ipak, emancipacija žena ima učinka. A nama preostaje da udružimo zajedničke napore i da je iskorijenimo i kod romske populacije. Ako ne ono bar svedemo na minimum“, zaključio je ministar.

Vlada Crne Gore preko Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Centara za socijalni rad u saradnji lokalnim samouprava i nevladinim organizacijama organizovano sprovodi obuke o informisanosti po ovom pitanju.

Ministarstvo za manjinska i ljudska prava svake godine sprovodi kampanje u crnogorskim opštinama među romskom i egipatskom populacijom u cilju osvijetljavanja ovog problema i podizanja nivoa svijesti.

Zenka je konstatovao da su brži i zadovoljavajući rezultati dosežni u četiri koraka- jačanjem svijesti o važnosti obrazovanja, boljim programima podrške ekonomskog osnaživanja žena iz romske zajednice, sistemskom podrškom potencijalnoj žrtvi prisilnog braka i, najvažnije, uključenošću svih društvenih resursa u cilju zajedničkog djelovanja.

Jer čovjek nikad nije viši nego kad klekne da bi pomogao djetetu”, zaključio je Zenka svoje izlaganje citirajući čuvene riječi Abrahama Linkolna.

 

Izvor: CDM

Poslednje azurirano ponedjeljak, 13 novembar 2017 21:00
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader