srijeda, 03 jun 2020

Stanovnici kampa Konik

Još jedna zima u kontejnerima

Od 31. oktobra do 5. novembra vojska će razmještati kontejnere. Oni koji u ovom krugu nijesu dobili stan, još pet mjeseci ostaće da živi u kontejnerima dok se ne završe nove zgrade koje su započete na istoj lokaciji


Objavio  nov 15, 2017

Savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović, inžinjer Vladimir Cicmil, predstavnik Crvenog krsta Crne Gore Mensud Krpuljević i predstavnica Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Ivanka Kojić održali su sastanak 29. oktobra u kampu Konik sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice iz kampa koji su odbijeni za dobijanje stambenih jedinica i ostali da žive u takozvanim kontejnerima.

Kontejneri su podjeljeni na više sektora u krugu kampa, a oni koji se nalaze u sektoru A, B i C vlasništvo su Ministarstva finansija dok su ostali kontejneri pod vlasništvom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, vlasnici ovih kontejnera, kako je stanovnicima kampa objašnjeno na sastanku, ne dozvoljavaju da se isti zadržavaju na kampu Konik.

Budimirka Đukanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ističe da njihove kolege iz MUPa nijesu izašli u susret zahtjevima da se prazni kontejneri daju porodicama kojima je neophodno proširenje zbog velikog broja članova.

Iako su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja uputili molbu da, kako kaže Đukanovićeva,  kontejneri budu ostavljeni u kampu uz obrazloženje da ti stanovnici imaju veći broj članova u porodici, te da nemaju gdje svi da se smjeste, nadležni im nažalost nijesu izašli u susret.

,,Takav  je zaključak Vlade, materijal je otišao na Vladu i odluka je donijeta da se 160 kontejnera ukloni sa kampa. Tu nije kraj onome što slijedi na kampu, ono što slijedi jeste premještanje kontejnera. Glavni grad je planirao saobraćajnicu i parking prostor na području na kome se trenutno nalaze vaši kontejneri“, objasnila je Đukanovićeva i dodala da ne samo da im ne mogu obezbijediti proširenje, već ih ne mogu ni ostaviti u iste kontejnere i lokaciju gdje su do sada bili smješteni.

„Od 31. oktobra do 5. novembra vojska će razmještati kontejnere. Oni koji u ovom krugu nijesu dobili stan, još pet mjeseci ostaće da živi u kontejnerima dok se ne završe nove zgrade koje su započete na istoj lokaciji“, kategorična je bila Đukanovićeva.

Stanovnicima kampa je objašnjeno i to da će Sektor za vanredne situacije napraviti zapisnik za sve one koji ulaze u nove stanove kako bi razdužili kontejnere, a sva brojila sa kontejnera prebaciće se u njihove stanove. „Dakle, svi koji imaju dug prenose ga sa sobom u stanove“, objasnila je Đukanovićeva.

Stanovnici kampa na sastanku pak nijesu bili zadovoljni sa odlukom da se premjeste iz jednih u druge kontejnere, a još manje da im nijesu omogućeni dodatni kontejneri kao proširenje zbog velikog broja članova.

„Ono što nas najviše zabrinjava jeste to da ćemo imati samo jedan sanitarni blok. Ne možemo ni pijaću vodu da imamo kao normalni ljudi. Ni prema životinjama se ovako ne ophodi, a kamoli ljudima“, komentarisao je ljutito jedan od stanovnika kampa koji je prisustvovao sastanku.

Kontejneri koji se nalaze na sektoru A, B i C smetaju izgradnji saobraćajnici i prakinga te je s toga donijeta odluka da se 160 kontejnera uklone.

,,Radovi se nastavljaju na saobraćajnici koja je napravljena izmedju dvije zgrade do sektora A, B i C. Na tom prostoru će biti izgrađen parking za kompletno naselje, odnosno za stanovnike 12 zgrada koje su sad uradjene i pet koje su ranije urađene“ kazao je inžinjer Cicmil.

On naglašava da će se napraviti i vodovodna kanalizacija na mjestu gdje se skuplja voda. ,,Opština pravi veliki upojni bunar koji će biti ispod parkinga i tu se voda više neće skupljati“.

 

Poslednje azurirano petak, 17 novembar 2017 01:44
Enis Eminović

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Galerija fotografija

Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader