četvrtak, 09 jul 2020

NAKON BORAVKA U DOMU MORAO SAM SVE SAM

Od rođenja do 18. godine bio u Dječijem domu Mladost

“Život teče, moramo da živimo svak svoj život. Ne treba odustajati to je neminovno”, kaže Bakić.


Objavio  mar 21, 2018

Priča momka koji je od rođenja do 18. godine, bio u Dječijem domu Mladost u Bijeloj. Nakon napuštnja te institucije prije devet godina, morao je sve sam,kazao je portalu RTCG Dragić Bakić.

“Nakon toga prepušten sam samom sebi, kao i ostala djeca. Ljudi koji rade u toj instituciji nijesu spremni toliko da pomognu, oni pružaju tehničku pomoć da je dijete obučeno, zdravo, da se školuje to je do njih što se tiče zaposlenih”, priča Bakić za TVCG.

Zaposleni u domu u Bijeloj trenutno brinu o 90-oro djece, uzrasta od 3 do 18 godina.

Djeca bez roditeljskog staranja se nužno osamostaljuju sa 18.godina,ipak ne smiju biti prepušteni sami sebi. Na okruglom stolu “Standardi u radu sa djecom i mladima koji napuštaju institucionalni smještaj”, koji je organizovala NVO Juventas rečeno je da je od posebnog značaja obezbijediti im pristup obrazovanju,smještaju, zaposlenju, stipendijama, kao i svoj ostaloj podršci koja im je potrebna u tom periodu. Zakonsku obavezu da im pomogne ima i Država, što znači da im je garantovan pristup socijalne i dječije zaštite. Svi su u obavezi i kao pojedinci i kao društvo da prepoznamo i da odgovorimo na njihove potrebe,kao i da se stvore što bolji uslovi za život svakog djeteta i maldog čovjeka, rekao je Goran Kuševija.

 Programska menadžerka Centra za prava djeteta Crne Gore, Jelena Gluščević kazala je da oni uvijek ostavljaju mogućnost da se jave, da ih posjete, da im pruže pomoć i podršku i nakon izlaska iz stambenih jedinica. To se pokazalo kao jako dobro, jer potreba za savjetovanjem, stručnom podrškom postoji i nakon boravka.

U Dječjem domu Mladost u Bijeloj s ponosom ističu da nikad nije bilo manje djece u toj ustanovi,jer kako kažu svi znamo da institucija nije najbolje mjesto za odrastanje djeteta.

Dragić  šalje ostalim štićenicima jasnu poruku da  “Život teče, moramo da živimo svak svoj život. Ne treba odustajati to je neminovno”.

 

(Preuzeto: Portal RTCG)

 

Poslednje azurirano srijeda, 21 mart 2018 11:42
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader