utorak, 11 avgust 2020

OPŠTINA HERCEG NOVI URUČILA KLJUČEVE

Pripadnici romske populacije u Herceg Novom dobili novi krov nad glavom

Izgradnjom novih objekata riješeno je stambeno pitanje i dugoročno su zbrinute socijalno ugrožene porodice romske populacije


Objavio  apr 04, 2018

Sedam romskih porodica u ukupnom broju od 27 članova je juče dobilo ključeve svog novog doma u hercegnovskom naselju Drenovik.

Novim montažnim kućicama koje su izrađene projektom Međunarodne organizacije HELP, uz podršku Opštine Herceg Novi, oni su zamijenili svoje barake u naselju Šištet u Igalu. Istina je da su nove domove čekali duže od predviđenog roka, ali su ipak dočekali da sklepane barake zamijene novim kućicama na Drenoviku gdje će imati kvalitetnije uslove za život.

Serđan Baftijari iz NVO Mladi Romi je na otvaranju istakao da mu je posebno drago što prisustvuje događaju koji je za romske porodice, koji dobijaju krov nad glavom, vrlo značajan.

„Mišljenja smo da je dugoročno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica osnovni preduslov za njihovu punu inkluziju u društvu. Ovo je prvi projekat koji je pokrenut za stambeno zbrinjavanje domicilne romske zajednice na primorju u poslednjih 30 godina i raduje nas činjenica da se ovakva praksa nastavlja i u drugim primorskim Opštinama, posebno ako uzmemo u obzir da je po našim istraživanjima na primorju 170 romskih porodica koje nisu dugotrajno stambeno zbrinute“, poručio je Baftijari u svom govoru.  U ime romske zajednice zahvalio se i opštini Herceg Novi na njihovom značajnom doprinosu pri realizaciji ovog projekta i spremnosti da nastave da doprinositi praksi zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zadovoljan je što je ovaj projekat uspješno završen i što stoje pred novim montažnim kućama spremnim za useljenje. koje su trajno stambeno rješenje za ugrožene porodice romske nacionalnosti koje su ranije živjele u nezavidnim uslovima u naselju Šištet.

„Izgradnja ovih objekata nije prvi ali svakako jeste jedan od pozitivnih primjera dobre saradnje Opštine Herceg Novi i HELP-a koji je  naš tradicionalni partner kada je u pitanju rješavanje stambenih pitanja naših sugrađana. Zahvaljujući njemačkom Ministarstvu inostranih poslova preko Pakta za stabilnost jugoistočnu Evropu odobreno je oko 177.000 eura za ovaj projekat, a Help je preuzeo odgovornost njegove realizacije tačnije obezbijedio projektnu dokumentaciju i izgradnju kuća“, rekao je Katić.

Prisutnima se obratio i regionalni koordinator HELP-a Klaus Mok, koji je objasnio da se izgradnja kuća i useljenje romskihodica odužilo jer je teren zahtijevao više ulaganja nego što je previđeno, a zahvaljujući odličnoj saradnji sa Opštinom Herceg Novi i predsjednikom Stevanom Katnićem našli su rješenje i na dobar način završili projekat. 

„Projekat se malo odužio, ali je rezultat pozitivan. Sačekali smo da se objekti priključe na struju i vodu i sada mogu da se koriste“, rekao je zamjenik Ambasadora republike Njemačke u Crnoj Gori Uve Merkoter. Istakao je da je njemu kao strancu uvijek zadovoljstvo da vidi način na koji Crna Gora prihvata svoje manjine.

Romkinja Stanka Ahmetović srećna je što sada ima novi krov nad glavom i bolje uslove za život.

Budući stanar novih objekata Šefko Ahmetović sa svojom šestočlanom porodicom i sedmim članom koji je na putu se takođe zahvalio i ne može sakriti zadovoljstvo što se uselio u svoj novi dom. Svjestan je i jako zahvalan što će imati bolji život i higijenu. Zahvaljuje se organizaciji HELP i svim ostalim organizacijama i pojedincima koji su doprinijeli da se izgrade ovi objekti.   

Poslednje azurirano petak, 13 april 2018 14:22
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader