utorak, 11 avgust 2020

PRIJEM POVODOM 8. APRILA, SVJETSKOG DANA ROMA

Romi: Potrebna je sistemska podrška

Tokom razgovora kao prioritetna pitanja navedena su socijalno ekonomski status, rani i ugovoreni brakovi, nasilje u porodici i društvu, pri čemu je kao gorući problem navedeno i pitanje dječijeg prosjačenja i rada na ulici.


Objavio  apr 04, 2018

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović sastao se juče sa predstavnicima nevladinih organizacija, koje se bave unaprjeđenjem položaja pripadnika romske zajednice u društvu i istakao da crnogorski parlament predstavlja instituciju otvorenu za okupljanje i razgovor o potrebama svih članova društva.

Predstavnici romske i egipćanske zajednice su tokom razgovora kao prioritetna pitanja naveli socijalno ekonomski status, rane i ugovorene brakove, nasilje u porodici i društvu, pri čemu su kao gorući problem naveli i pitanje kršenja dječijih prava u dijelu dječijeg prosjačenja i rada na ulici.

Maja Petek iz CARE International, ukazala je na značaj donošenja Zakona o socijalnom preduzetništvu koji bi umnogome pomogao da se Romkinje i Egipćanke, ali i sva druga lica osnaže da se bave preduzetništvom.

Samir Jaha, direktor NVO Mladi Romi informisao je predstavnike Skupštine da će koalicija koju osim ove organizacije čine i Građanska alijansa, CDT, NVO Phiren Amenca i CRINK uručiti inicijativu o izmjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika te da se nadaju da će razmotriti ovu inicijativu i time omogućiti i romskoj zajednici po modelu kako je to rađeno za hrvatsku zajednicu da aktivno uzme učešće u političkoj participaciji na lokalnom i nacionalnom nivou.

Fana Delija i Fataima Naza iz CRI ukazale su na problem dječijih ugovorenih brakova i neadekvatnog zakonodavnog okvira zbog čega su tokom prijema uručile preporuke predsjedniku Skupštine za dalje rješavanje ove problematike.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih „Phiren Amenca“, ukazao je na problem dječijeg prosjačenja i nedovoljne ažurnosti institucija da se aktivno bave rješavanjem ove problematike. On je pozvao prisutne da podrže film o dječijem prosjačenju i na kraju je dogovoreno da se projekcija filma održi u prisustvu svih bitnih aktera za ovu tematiku.

Oni su naveli ohrabrujući podatak o visokom procentu spremnosti pripadnika romske zajednice da rade na rješavanju svog statusa, ali i ukazali na bitnost podrške države da suštinski rade na rješavanju svih ovih pitanja u saradnji sa civilnim sektorom.

 

Poslednje azurirano petak, 06 april 2018 21:35
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader