četvrtak, 09 jul 2020

PREVENTIVNO DJELOVANJE PROTIV NAPUŠTANJA ŠKOLE

Romski roditelji upoznati sa značajem obrazovanja i Protokolom o postupanju u slučaju napuštanja škole

Kazne za ne pohađanje nastave redovno i napuštanje škole u iznosu od 100 do 1500 eura


Objavio  maj 17, 2018

U OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” juče je održana radionica “Značaj obrazovanja i učenja za lični i porodični razvoj” za 18 roditelja čija djeca su u riziku da napuste školovanje, ali i djeca koja postižu uspješne rezultate kao pozitivni primjeri.

 Radionicu su vodile nastavnica Dragica Vukčević i učiteljica Marija Bajraktarović. Gost radionice bio je Elvis Beriša, novinar i romski aktivista.

“Ova radionica se poklapa sa upisom prvaka i zamišljena je da stimulativno djelujemo na roditelje da upisuju svoju djecu, kao i da preventivno djelujemo protiv ranog napuštanja škole”, objasnila je za portal Romalitika nastavnica Dragica Vukčević, nastavnica u OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”.

Ona je kazala da je JU Centar  za stručno obrazovanje prethodno organizovao radionicu pod nazivom „Radionica za edukativni rad sa RE roditeljima“, nakon koje je planirano da nastavnici u matičnim školama realizuju niz edukativnih radionica.

Na radionici sa roditeljima bilo je riječi o problemima sa kojima se njihova djeca suočavaju tokom školovanja. Posebo je istaknuta teškoća sa adaptacijom prvaka, kašnjenje na prvi čas, neopravdano izostajanje sa nastave, nezainteresovanost djece za pohađanje nastave, nedostatak autoriteta roditelja, neopremljenost učenika za školu, kućne obaveze u kojima učestvuju djeca i slično.

“Govorili smo o talentovanim učenicima, gledali film o organizaciji rada škole, sekcijama i preduzetničkom učenju, o učenicima romske nacionalnosti koji postižu zapažene rezultate u sportu, muzici, likovnim radovima i na konkursu Mladi eko-reporteri. Takođe su posmatrali prezentaciju o poznatim i uspješnim pripadnicioma romske nacionalnosti”, kazala je Vukčevićeva.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih “Phiren Amenca” kao gost na radionici, tokom svog obraćanja roditeljima ohrabrio ih je da se aktivnije uključe u školovanju svoje djece i ukazao na značaj obrazovanja kroz iskustvo o njegovom školovanju, odnosu prema školi, autoritetu roditelja koji su ga bodrili da završi školu i požrtvovanosti sestre koja je zapostavila svoje školovanje zbog porodičnih obaveza.

Beriša je pohvalio je odnos škole ”Božidar Vuković Podgoričanin” i razumijevanje nastavnika za probleme sa kojima se Romi susrijeću. Takođe, naveo je primjere mladih osoba iz romske zajednice koji su se istakli kao dobri radnici, a koji nažalost nijesu mogli zadržati possao ili napredovati zbog nedostatka diplome.

U okviru edukativnog dijela roditelji su informisani o značaju i vrstama obrazovanja, upoznati su sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, Protokolom o postupanju u slučaju ranog napuštanja škole i sa procedurom koju škola preduzima u slučaju sumnje na mogućnost sklapanja maloljetničkog braka. Kazne za ne pohađanje nastave redovno i napuštanje škole su u iznosu od 100 do 1500 eura.

Na kraju radionice je kroz igru uloga ukazano na štetnost maloljetničkih brakova i značaju pružanja podrške djeci za njihov razvoj.

 

Poslednje azurirano četvrtak, 17 maj 2018 12:44
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader