ponedjeljak, 13 jul 2020

PRVA ROMSKA PREDSTAVA CRVENOG KRSTA CRNE GORE

Premijera predstave KAŠKA u KIC „Budo Tomović“ večeras u 21h

RUŽDIJA SEJDOVIĆ: „Kaška“ pokušavam da preporučim, osobito mojoj sabraći Romima, ali i svim ljudima, da je distanca od vječitog apsurdnog hoda u krug nevelika od poleta iznad nas samih. Zato nam treba smjelost da raskinemo sa izmišljenim zakonima života koji nas najčešće sputavaju


Objavio  maj 23, 2018

Premijera predstave KAŠKA biće izvedena večeras u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“ sa početkom u 21h. 

Tema predstve je prikaz odnosa Roma prema braku i životu.Drama je pisana na crnogorsko – romskom jeziku, a pored redovnih članova Pozorišne radionice DODEST učestvuju i mladi Romi.

U predstavi igraju: Anđela Jauković, Ljubica Smolović, Lazar Mijanović, Filip Ćuković, Bećir Jašaraj, Milica Stanišić, Lucija Drenovac,Edon Stola,Lana Đuričković,Egzon Beriša, Irena Marković, Dejan Radoman,Adnan Krasnići,Sait Huseni.

Tekst je napisao romski autor Ruždija Sejdović, reditelj je Sejfo Seferović, kostim Vera Šoškić, koreografiju Tamara Vujošević-Mandić, a idejno rješenje scenografije uradio je Velimir Čukić.

"Onaj ko ne želi da se reformiše, da se promijeni, izgubuće se upravo u onome šta misli da posjeduje. Suživot sa vremenom u kojemu živimo traži da se permanentno mijenjamo. Osobito da se oslobodimo naših zabluda sa izmišljenim ličnim tradicijama i ritualima. Sa dramskim tekstom „Kaška“ pokušavam da preporučim, osobito mojoj sabraći Romima, ali i svim ljudima, da je distanca od vječitog apsurdnog hoda u krug nevelika od poleta iznad nas samih. Zato nam treba smjelost da raskinemo sa izmišljenim zakonima života koji nas najčešće sputavaju. „Kaška“ nas uči kako da izletimo iz kaveza umišljenih žrtvi...", objašnjava autor Sejdović.

Premijerno prikazivanje je pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i uz podršku Crvenog krsta Crne Gore.

Ulaznice za predstavu su besplatne i mogu se preuzeti na šalteru od 9h do 20h KIC-a Budo Tomović.

 

Poslednje azurirano srijeda, 23 maj 2018 11:27
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader