utorak, 21 januar 2020

Mladi Romi i Romkinje uspješno položili ECDL test

Projekat je za cilj imao unapređenje vještina romske populacije za tržište rada i veću kompetentnost i konkuretnost na tržištu rada kako u zemlji tako i na evropskom tržištu rada.


Objavio  maj 25, 2018

Devet mladih Roma i Romkinja dobili su juče sertifikate za uspješno polaganje ECDL obuke. Dodjela sertifikata organizovana je u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici u okviru projekta ”Unapređenje ICT i poslovnih vještina romske populacije za tržište rada”

koji je realizovan od strane Centra za obuku i obrazovanje u saradnji sa Romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo finansija, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, 2017.

U okviru ovog projekta realizovane su dvije obuke pod nazivom ,,Organizacijske vještine i organizacijski menadžment” i ,,Rad na računaru po evropskim standardima - ECDL”.

Projekat je za cilj imao unapređenje vještina romske populacije za tržište rada i veću kompetentnost i konkuretnost na tržištu rada kako u zemlji tako i na evropskom tržištu rada.

Ciljna grupa projekta su devet mladih iz romske zajednice na koje je projekat bio usmjeren, a koji su osim upravljanja sobom, zadacima i drugima, sticali vještine rada sa datotekama, obrade teksta, tabelarne kalkulacije i internet i komunikacije. Rezultat šestomjesečnog rada sa mladima su diplome za Evropskog standarda za rad na računaru, koji su svi učesnici programa uspješno položili.

Aleksandra Radoman iz Centra za obuku i obrazovanje je istakla da je ovaj program zahtjevao veliku posvećenost i rad učesnika iskazan aktivnim angažovanjem i savladavanjem znanja i vještina, kao i instruktora koji su uložili svoje znanje i ekspertizu.

Sertifikate je mladim Romima uručio Sava Kovačević, predavač obuke za ECDL sertifikat. On je iskazao zadovoljstvo potignutim rezultatima ECDL programa koji je realizovan putem ukupno 36 radionica sa mladima tokom četvoromjesečnog perioda i krunisan 100% prolaznošću učesnika na ECDL testiranju

Elvis Beriša, izvšni direktor ,,Phiren amenca'' istakao je značaj ove vrste programa upravo zbog izražene diskriminacije romske populacije koja je prisutna i u oblasti zapošljavanja i mogućnosti da sertifikat mladi iskoriste u svim evropskim zemljama. Kako je istakao, česti su komentari, da su Romi malo kvalifikovani za određene vrste poslova, pa je ovo način da se pošalje poruka kako mladi mogu da budu jednako konkurentni ili čak više sposobni za obavljanje različitih poslova.

Benjamin Šalja, jedan od polaznika obuka kazao je da je zaovoljan sa rezultatima koje je postigao.

„Obzirom da pohađam smjer računara u Elektrotehničkoj skoli ova obuka mi je mnogo pomogla da usavršim svoje znanje iz oblasti informatike i da postanem još konkurentniji na tržištu rada. Nadam se dobrom zaposlenju nakon srednje škole jer smatram da sam pored formalnog stekao i dodtanu kvalifikaciju i znanje iz struke za koju se školujem“, ispričao je za portal Romalitika mladi Benjamin.

Poslednje azurirano petak, 25 maj 2018 13:14
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader