ponedjeljak, 13 jul 2020

U PODGORICI 2724 MJESTA ZA POLUMATURANTE

Danas počeo upis učenika u prvi razred srednjih škola

Prijava na Konkurs podnosi se školi od ponedeljka 18. juna do petka 22. juna 2018. godine. Uz prijavu neophodno je podnijeti i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole


Objavio  jun 18, 2018

Ministarstvo prosvjete je objavilo Konkurs za upis u prvi razred srednje škole.

Na Konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Prijava na Konkurs podnosi se školi od ponedeljka 18.juna do petka 22. juna 2018.godine.

Kandidati za upis u I razred podnose sljedeća dokumenta: originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, aove godine su oslobođeni od plaćanja administrativne takse.

Novina je takođe da je toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova.

Rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 26. Juna, a samo u Podgorici za polumaturante obezbjeđeno je 2724 mjesta u srednjim školama.

Pripadnici romske i egipćanske populacije ostvaruju dodatnih šest (6) bodova po principu afirmativne akcije.

 

Vrednovanje opšteg uspjeha

Opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocjene opšteg uspjeha u posljednja tri razreda i pomnože sa brojem tri (3).

Diploma ,,Luča“ vrednuje se sa 12 bodova.

Rezultati učenika osnovne škole postignuti na pojedinačnim takmičenjima iz nastavnih predmeta vrednuju se na način što se kandidatu koji je u posljednjem ciklusu osnovne škole osvojio jedno od prva tri mjesta, nagrade, odnosno medalje dodjeljuju sljedeći bodovi:

a) međunarodno takmičenje: prvo mjesto, prva nagrada, odnosno zlatna medalja - 20 bodova; drugo mjesto, druga nagrada, odnosno srebrna medalja - 18 bodova; treće mjesto, treća nagrada, odnosno bronzana medalja - 15 bodova;

b) državno takmičenje: prvo mjesto, odnosno prva nagrada - 15 bodova; drugo mjesto, odnosno druga nagrada - 13 bodova; treće mjesto, odnosno treća nagrada - 10 bodova.

U slučaju kada kandidat iz jednog nastavnog predmeta osvoji pojedinačna mjesta, nagrade odnosno medalje na više nivoa takmičenja, uzima se u obzir najbolji ostvareni rezultat, odnosno najveći broj bodova osvojen na jednom nivou takmičenja.

 

Poslednje azurirano ponedjeljak, 18 jun 2018 10:46
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader