srijeda, 03 jun 2020

NVO PHIREN AMENCA PRUŽILA TEHNIČKU PODRŠKU ROMSKIM PORODICAMA

Uspješno predali 111 zahtjeva za legalizaciju neformalnih objekata

"Porodice koje su pokrenule postupak izrade elaborata premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, kazali su našim aktivistima na terenu da su geodetskim firmama platili 50 eura dodatno za popunjavanje i predaju zahtjeva u njihovo ime. Neki od njih su kazali da su platili čak i do 100 eura dodatno" kazao je Beriša i dodao da je to jako nekorektno jer se radi uglavnom o romskim porodicama koje pripadaju socijalno najmarginalizovanijoj grupi u Crnoj Gori.


Objavio  jul 16, 2018
Romska organizacija mladih "Phiren Amenca" je u periodu od 8. do 12. jula informisala više od 200 romskih porodica iz Podgorice o procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata kao i načinu pokretanja postupka za legalizaciju.

Za njih 111 popunjeni su i predati zahtjevi za legalizaciju objekata. Iz ove organizacije ističu da romska populacija uglavnom nije bila upoznata sa procesom legalizacije te su zbog toga se odlučili da osnaže deset aktivista koji su na terenu pomogli da se objasni proces legalizacije i popune zahtjeve koji su blagovremeno predati Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Podgorica.

"Deset aktivista NVO Phiren Amenca, koji su prethodno prošli obuku za pružanje tehničke podrške romskim porodicama i upoznali se sa poglavljem o legalizaciji u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, pružili su na terenu konkretnu podršku za 111 porodica kroz popunjavanje obrazaca za pokretanje postupka legalizacije.

Takođe, podrška aktivista NVO Phiren Amenca podrazumijevala je i pomoć u popunjavanju uplatnica za takse Glavnom gradu koje su zajedno sa njihovim zahtjevima predate Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine", izjavio je i Elvis Beriša, zvršni direktor NVO Phiren Amenca.

Ovom aktivnošću NVO Phiren Amenca je pružila mogućnost da 111 objekata  blagovremeno uđe u proceduru legalizacije, čime je otklonjena potencijalna posljedica da se ovi objekti ruše bez prethodnog obezbjeđenja alternativnog smještaja. Takođe, vlasnici nelegalnih objekata, njih 111 za koje su podneseni zahtjevi, neće biti u obavezi da plaćaju  uvećane naknade za korišćenje prostora koje su propisane kao kazne za nepokretanje postupka legalizacije u roku kojeg je propisao Zakon, stoji u saopštenju Phiren Amenca.

Veliki dio stanovništva koji živi na području Konika i Vrela Ribničkih nijesu informisani o procesu legalizacije te samim tim nijesu svijesni važnosti pokretanja postupka za legalizaciju svojih neformalno sagrađenih objekata, kao ni posljedica kojima se izlažu nepokretanjem postupka odnosno propuštanjem roka za njegovo pokretanje. Iz NVO Phiren Amenca podsjećaju da još uvjek postoji značajan broj porodica koje nijesu uspjele u roku da podnesu zahtjeve za legalizaciju objekata.

"Porodice koje su pokrenule postupak izrade elaborata premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, kazali su našim aktivistima na terenu da su geodetskim firmama platili 50 eura dodatno za popunjavanje i predaju zahtjeva u njihovo ime. Neki od njih su kazali da su platili čak i do 100 eura dodatno" kazao je Beriša i dodao da je to jako nekorektno jer se radi uglavnom o romskim porodicama koje pripadaju socijalno najmarginalizovanijoj  grupi u Crnoj Gori.

Zbog velikog broja porodica koje iz različitih razloga nijesu uspjele da u roku predaju zahtjeve za legalizaciju svojih objekata, a jedan od njih je svakako neinformisanost o načinu pokretanja ovog postupka kao i posljedicama nepokretanja, smatramo da je neophodno dati novi rok za podnošenje zahtjeva na još najmanje šest mjeseci. Nadamo se da će resorno  ministarstvo uzeti u obzir razmatranje izmjene Zakona kojim bi se odredio novi rok za predaju zahtjeva, poručio je Beriša.

NVO Phiren Amenca će nastaviti sa pružanjem tehničke, ali i pravne pomoći romskim porodicama koje za to iskažu potrebu tako da će u narednih šest mjeseci pripadnici romske populacije moći da se informišu u našim prostorijama o procesu legalizacije njihovih objekata i da dobiju stručno mišljenje od našeg pravnika.

Phiren amenca ove aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Podrška legalizaciji neformalno sagrađenih objekata“ podržanog kroz program dodjele malih grantova od strane NVO Mladi Romi u okviru projekta „Zajednička inicijativa za osnaživanje civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ koji finansira Evropska komisija.

Poslednje azurirano ponedjeljak, 16 jul 2018 17:01
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader