utorak, 26 mart 2019

GRADONAČELNIK IVAN VUKOVIĆ URUČIO BESPLATNE UDŽBENIKE PRVACIMA

U OŠ "BOŽIDAR VUKOVIĆ PODGORIČANIN" upisano 68 prvaka iz romske zajednice

„Mi smo inače škola u kojoj pohađa najveći broj Roma u Crnoj Gori i naša škola je dobila sedam saradnika u inkluziji, odnosno romskih medijatora“, objasnila je za portal Romalitika direktorica škole Ljubinka Nedić.


Objavio  sep 04, 2018

Uz nacionalnu himnu, a nakon toga ples i igru djece iz osnovne škole Božidar Vuković Podgoričanin na Koniku počela je školska godina za prvake u ovoj školi.

Kako bi prvacima olakšali, njihovi drugari su pokušali da im pjesmom i plesom prvi dan uljepšaju i učine lakšim.

Direktorica Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“ Ljubinka Nedić, kazala je da postoji jedno putovanje koje nam omogućava da vidimo sve ljepote svijeta, a da se ne pomjeramo dalje od učionica, to je putovanje kroz knjige i školu, kojim upoznajemo svijet koji nas okružuje.

Školarcima i njihovim roditeljima obratio se i gradonačelnik Ivan Vuković koji je čestitao početak njihovog školovanja. 

„Ovom prlikom posebno želim da pozdravim naše najmlađe osnovce, naše prvake koji će danas prvi put sjestiu školske klupe. Obrazovanje čini neizostavan dio vašeg odrastanjai ujedno nešto što će umnogome odrediti vašu budućnost. A upravo vi predstavljate budućnost ove škole, svoga grada i svoje države i baš iz tog razloga danas vam se obraćam ispred glavnog grada sa željom da u ovoj i svim narednim školskim godinama postižete uspjehe, da sve poteškoće savladavate odlučno i hrabro koračate putem sticanja novih znanja“.

Uprava glavnog grada je svjesna izazova sa kojima se susrijeću njeni građani prilikom pripremanja djece za polazak u školu, zato sada, već tradicionalno nastoji da u tom smislu bar malo pomogne, putem dodjele besplatnih udžbenika za osnovce“, kazao je Vuković i dodao da u saradnji sa resornim ministarstvom predano rade na poboljšanju uslova u postojećim obrazovnim ustanovama, kao i na izgradnji novih.

„Zadovoljstvo mi je da vam najavim da za koji dan svečano otvoriti novi vrtić na Starom aerodromu, a uskoro i srednju stručnu školu sa sportskom halom u Golubovcima. Naša namjera je da do kraja mandata ove gradske uprave, između ostalog, izgradimo vrtiće u Tuzima, u bloku 6, Siti kvartu i novu osnovnu školu u Tološe“.

Nakon obraćanja direktorice škole i gradonačelnika, prvaci su, uz strpljenje, a poneki uz koju suzu, čekali da uđu u svoje učionice i sjednu po prvi put za školskim klupama.

Vrijeme je da se znanje usvoji. Gradonačelnik Vuković dodijelio je besplatne udžbenike svim prvacima.

Specifičnost rada osnovne škole Božidar Vuković Podgoričanin ogleda se u dugogodišnjem radu sa romskom djecom i visokim senzibilitetom prema svakodnevnim problemima sa kojima se romska zajednica suočava. Nerjetko i same nastavnike možemo vidjeti u zajednici u romskim porodicama kada se dešava da neko djete izostane duže iz škole, ali i direktoricu.

Zvanični podaci, koji govore da je jedina škola koja ima preko 50% romske djece od ukupnog broja upisanih učenika, govori da je škola u kojoj se djeca i roditelji osjećaju kao kod kuće, gdje su prihvaćeni i gdje imaju slobodu da iznesu svoje mišljenje.

„Ove godine, do sada je upisano oko 150 učenika, kažem 150 iz razloga što upis još uvijek traje jer ovo naselje je inače poznato po migracijama, a od ukupnog broja 68 učenika je iz romske zajednice. Glavni grad obezbjeđuje udžbenike za sve prvake. Što se tiče učenika romske i egipćanske populacije njima na teritoriji Crne Gore  knjige obezbjeđuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava do trećeg razreda, a Ministarstvo prosvjete za ostale razrede. Takođe, u našoj školi je i određen broj učenika čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i knjige za njih obezbjeđuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja“, objasnila je za portal Romalitika direktorica škole Ljubinka Nedić.  

A ministarstvo prosvjete zaposlilo je sedam medijatora u ovoj školi za rad sa romskom djecom.

„Mi smo inače škola u kojoj pohađa najveći broj Roma u Crnoj Gori i naša škola je dobila sedam saradnika u inkluziji, odnosno romskih medijatora“, kazala je ohrabreno Nedić.

A za redovnost pohađanja nastave romske djece veliki doprinos daje socijalni radnik u ovoj školi.

„Na terenu najviše sa čim se susrijećemo je nažalost i dalje loša stambena situacija naših učenika i baš teške materijane situacije u kojoj učenici nemaju šta da obuku i nemaju pribor za školu. Prilikom svake posjete i terenskih obilazaka svake godine se pravi se popis i u saradnji sa mnogim nevladinim organizacijama, kao i vladinim, prikupljamo potrebštine za djecu tako da tokom cjele godine se dijeli kako školski materijal tako i odjeća i obuća koliko smo u mogućnosti“, objašnjava socijalni radnik Admir Hadžibegović za portal Romalitika.     

Hadžibegović ističe napredak obrazovanja kod romskih učenika.

„Veliki je napredak primećujem kod romskih roditelja, podigla se svijest o važnosti obrazovanja samim tim što imamo sve više srednjoškolaca i studenata romske i egipćanske populacije što je sjajna stvar i to je jedan dugotrajan proces kojima ćemo mi vidjeti rezultate za deset godina. Naravno teška je situacija, roditelji se snalaze i pokušavaju, ali je najbitnije nama kao školi da se svijest podiže kod romskih i egipćanskih porodica o važnosti obrazovanja i da sve više njih upisuje svoju djecu i pokušavaju da ih obrazuju.

 

Poslednje azurirano četvrtak, 06 decembar 2018 15:15
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader