četvrtak, 09 jul 2020

U Sutomore održan međunarodni sastanak na temu integracje Roma

Objavio  okt 07, 2018

U Domu solidarnosti u Sutomoru održan je dvodnevni Međunarodni sastanak na temu integracije Roma i Egipćana - razmjena najboljih praksi, kojeg je Crveni krst Crne Gore organizovao uz podršku Italijanskog Crvenog krsta.

Glavni cilj sastanka bio je razmjena iskustava u radu sa ranjivim grupama, među predstavnicima nacionalnih društava Crvenog krsta iz Evrope, razmjena najboljih praksi u radu sa direktnim korisnicima, ali i razmjena stečenih znanja i saradnja sa nevladinim i državnim sektorom. 

Na otvaranju su se prisutnima obratili predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović, ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, delegat Italijanskog Crvenog krsta u Crnoj Gori Flavio Ciriaci i samostalni savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj.

Gospođa Mijović je na početku podsjetila na činjenicu da Crveni krst Crne Gore u kontinuitetu pruža podršku romskoj i egipćanskoj populaciji, kao i ostalim ranjivim grupama u Crnoj Gori. Tokom dugogodišnjeg iskustva koje je prikupljeno, prvenstveno kroz menadžment Kampa Konik, ali i ostale aktivnosti, su naučene mnoge vrijedne lekcije. Njih je Crveni krst Crne Gore pretočio u publikaciju, kojom je želio da sačuva od zaborava godine intenzivnog rada, ali i da svoje iskustvo podijeli sa drugim organizacijama, koje rade sa romskom i ostalim ranjivim grupama. "Drago mi je što nam i ova konferencija pruža mogućnost da sa vama podijelimo naučeno i da razmijenimo najbolje prakse u ovoj oblasti", zaključila je Mijović.

Mnogi pozitivni rezultati su postignuti u Crnoj Gori kad je socijalna inkluzija romske populacije u pitanju. To je ocijenio i ambasador Italije u Crnoj Gori. On je naveo da su ti rezultati dobra osnova za unaprjeđenje daljeg rada i dostizanje krajnjeg cilja, a to je puna integracija romske populacije u crnogorsko društvo. "Drago mi je što ćemo tokom ova dva dana imati priliku da čujemo i same predstavnike romske populacije i njihovo viđenje svih aktivnosti koje su implementirane", naveo je gospodin Zelioli. On je čestitao Crvenom krstu Crne Gore, ali i ostalim organizacijama i institucijama na naporima koje su uložili da se položaj romske populacije poboljša i iskazao nadu da će konferencija doprinijeti da se prikupe dodatna iskustva koja mogu poboljšati dalje djelovanje.

Tokom sastanka, kroz planirane prezentacije predstavnika vladinog i nevladinog sektora, učesnici  su imali priliku da čuju i predstave rezultate u radu sa romskim zajednicama, razmijene informacije o postojećim i budućim projektima i razmijene iskustva o apliciranju za postojeće fondove. 

Drugi dan sastanka podijeljen je u više ključnih djelatnosti i to socijalna inkluzija, pravni status, obrazovanje, zdravlje, smještaj, podjela humanitarne pomoći i povratak u zemlju porijekla.

Italijanski Crveni krst godinama pruža podršku Crvenom krstu Crne Gore, kako u oblasti brige o romskoj populaciji, tako i u drugim programima. Delegat ove organizacije u Crnoj Gori Flavio Ciriaci se zahvalio volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu Crne Gore na kontinuiranim naporima koje ulažu da bi se unaprijedio kvalitet života romske populacije. "Nadam se da će konferencija biti prilika da se, ne samo razmijene korisna iskustva, nego i da se razmotre mogućnosti za uspostavljanje novih partnerstava i kreiraju novi projektni prijedlozi, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, da bi se nastavila podrška ovoj ranjivoj grupi", rekao je Ciriaci.

Poslednje azurirano ponedjeljak, 08 oktobar 2018 00:48
Benjamin Šalja

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader