četvrtak, 09 jul 2020

Romi etiketirani u medijima

Objavio  okt 09, 2018

Predstavnici medija za prvih pola godine objavili su 721 vijest kada su u pitanju pripadnici romske zajednice što znači da su se u crnogorskim medijima moglo naći četiri objave dnevno kada je riječ o ovoj populaciji.

Međutim, na juče održanoj panel diskusiji na temu "Doprinos medija smanjenju predrasuda o Romima", ocijenjeno je da se o pripadnicima romske zajednice nerijetko izvještava na temelju ukorijenjenih stereotipa, te su oni u prvom redu prikazani kao Romi, a tek onda kao građani.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković istakao je da su Romi i dalje u vrhu liste najdiskriminisanijih grupa u našem društvu.

On napominje da su mediji glavni kreatori javnog mnjenja, te da imaju moć da obrazuju i utiču na javnost i kada je riječ o položaju manjinskih naroda.

"Svjesni smo da su mediji uvijek bili glavni kreatori javnog mnjenja koji imaju ogromnu moć da obrazuju, utiču, podstiču, usmjeravaju, i na druge načine stvaraju stavove javnosti. Tako je i kad je u pitanju položaj manjinskih naroda. Na konkretnu temu Romi u medijima, mi smo u instituciji sprovodili posebne analize, a na osnovu onoga što imamo priliku da vidimo svakodnevno, zapaža se da je najveći broj izvještaja o Romima iniciran određenim događajima, prije svega konferencijama za štampu, javnim skupovima itd" kazao je on.

Baković ističe da su štampani mediji ti koji više i korektnije izvještavaju o problemima ove zajednice, ali i napominje da se izvještavanje ne bazira na kritičkom preispitivanju uzroka i problema.

"U medij ima j e prema romskoj zajednici još prisutno etiketiranje u smislu da kada nešto loše napravi neko ko je Rom u medijima se često ističe da je to napravio Rom ili Romkinja. Etiketiranje predstavlja prenošenje odgovornosti sa tog pojedinca na cijelu skupinu i time se pravi šteta cijeloj manjinskoj zajednici", kazao je on.

Važno je, navodi on, izbjegavati navođenje etničke pripadadnosti roma i drugih nacionalnih grupa kada se govori o drugim radnjama, krađama, tučama i nekim nesrećama jer to stvara i jača predrasude.

Sunčica Mitrović-Bakić iz Agencije za elektronske medije istakla je da na 13 crnogorskih televizijskih stanica postoji samo jedna emisija u trajanju od 20 minuta namijenjena romskoj populaciji i to na Javnom servisu. To, kaže ne može biti dovoljno naročito ako imamo u vidu da je televizija medij koji ima najviše mogućnosti da ukaže na probleme i da ispravi iskrivljenu sliku javnosti o nekoj društvenoj grupi.

Mitrović-Bakić je zaključila da crnogorskom društvu nedostaju kvalitetni medijski sadržaji u svakom aspektu života, a naročito kada je riječ o ranjivim društvenim grupama.

 

(Dnevne novine)

Poslednje azurirano utorak, 09 oktobar 2018 12:31
Violeta Hajrizaj

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader