četvrtak, 09 jul 2020

Svjetske zvijezde romskog porijekla

Objavio  nov 03, 2017

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 20 miliona, a vjerski su nejedinstveni, slobodnog su duha, niko im nije ravan u veselju, plesu i pjevanju, a sebe na svom jeziku nazivaju – „Rom“ što u prevodu znači „čovjek“.

 

Brojni slavni umjetnici, naučnici i izvođači ponosni su na svoje romsko porijeklo. Međutim bilo je i onih zvijezda o kojima smo čini se sve znali, osim da su romskog porjekla. Među njima su se našli britanski glumac Majkl Kejn, jedan od najvećih sineasta svjetske kinematografije Čarli Čaplin, američki glumac Jul Briner, kao i čuvena pin-ap boginja i seks simbol 40-ih Rita Hejvort, piše pressonline.

Mnogi poznati glumci, naučnici, predsjednici država su Romi. O njima govorimo kao o vječitim lutalicama, sakupljačima sekundarih sirovina i prosjacima, ali ne i kao o glumcima, naučnicima, predsjednicima država. Za njih kažemo da vole život, pjesmu i igru, ali ne i da su majstori sa loptom, gitarom i drugo.

Džon Banjan, poznati engleski pisac čije je djelo ''Hodočasnikova putovanja'' jedno od najviše prevođenih djela poslije Biblije, španski pjesnik Antonio Maćado i Jon Budaj Deleanu, koga Rumuni slave kao svog Homera, bili su Romi.
Prva velika ruska matematičarka, prva žena profesorka u sjevernoj Evropi, prva žena urednica naučnog časopisa, bila je Sofija Kovalevskaja, a danski profesor na Odsjeku zoofiziologije August Krogh 1920. godine  dobio je Nobelovu nagradu u oblasti medicine. Oboje su bili Romi.

U novembru 2013. godine u Beogradu, u pozorištu „Duško Radović“, otvorena je izložba na kojoj su prikazani najpoznatiji Romi u svijetu. Mnogi su bili zatečeni jer na fotografijima nijesu bili ljudi koje, kako pokazuju istraživanja, mnogi ne žele u svom komšiluku, već ličnosti kojima se skoro svi dive.

 

Otkrijte ko se sve našao na ovoj listi:

 

Đango Rajnhart, koji nije znao da čita note i svirao je samo sa dva prsta (pošto su mu mali i domali bili paralizovani), smatra se jednim od najvećih džez-gitarista svih vremena. I nikome nije bilo bitno to što je Rom.

 

Roni Vud, gitarista legendarnog sastava "Rolling Stones", je od kolega iz grupe za 60. rođendan na poklon dobio karavan, kako bi ispunio svoju želju da svijet, kao i njegovi preci, proputuje karavanom.

 

Majkl Kejn, prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller”, jedan od najboljih britanskih filmskih i pozorišnih glumaca je romskog porijekla. Njegovo puno ime je Mauris Džozef Miklvajt, a upravo u romskoj tradiciji njegove porodice bilo je da se prvorođenom sinu nadene ime – Mauris.

Otud je i njegov otac nosio isto ime. Kejn je dvostruki dobitnik Oskara – 1987 za Vudi Alenovo ostvarenje „Hana i njene sestre“ i „2000 Kućna pravila“ kada ga je ordenom viteza odlikovala kraljica Elizabeta Druga i to za doprinos filmskoj umetnosti.

Čarli Čaplin (1889-1977) je najveća zvijezda nijemog filma u Holivudu kome je 1975. godine engleska kraljica Elizabeta II dodijelila čin viteza kao jednom od najzaslužnijih građana Velike Britanije.

Svijetom je protutnjala vijest da je otkriven dokument koji potvrđuje da je jedan od najvećih sineasta svjetske kinematografije Čarli Čaplin zapravo bio Rom i da je rođen u romskom karavanu. Pismo je pronađeno u fioci koju je naslijedila Čaplinova ćerka Viktorija, a poslao ga je izvjesni Džek Hil iz Tamvorda koji u njemu otkriva da je o porijeklu slavnog glumca saznao od svoje tetke. Karavan je pripadao romskoj kraljici, koja je bila moja tetka. Rođen si u “Black Patch”-u u Smetviku blizu Birmingena – napisao je Hil.

Inače, “Black Patch” je bilo karavansko naselje iz ere industrijalizacije u Birmingenu 1880. godine, a Čaplinova krštenica nikada nije pronađena, iako je krajem 1880. bila zakonska obaveza.

 

Jul Briner (1920-1985), holivudski glumac i najpoznatiji filmski “ćelavac”, koji je za ulogu kralja Siama dobio “Oskara”. Bio je proglašen za počasnog predsjednika Svjetskog saveza Roma i na toj funkciji ostao do kraja života. On je prema sopstvenom svjedočanstvu imao četvrtinu romske i četvrtinu jevrejske krvi. Naime, otac Brinerove majke Marusje Blagovidove bio je ruski Jevrejin, a majka ruska Romkinja.

 Upravo među Romima, Briner je naučio da svira gitaru i igra na trapezu. Igrao je u velikim svjetskim filmskim hitovima kao što su Sedmorica veličanstvenih, a proslavio se ulogom princa i faraona Ramzesa u kultnoj ekranizaciji priče o Mojsiju i 10 Božijih zapovjesti u istoimenom filmu. Našoj publici ipak najpoznatiji je po ulozi inžinjera Vlade u epskom spektalu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“.

 

 

Elvis Prisli (1935-1977), prema navodima časopisa Gypsy Roma Traveller, daleki rođaci kralja roka Elvisa Prislija bili su Romi koji su živjeli u Njemačkoj, a početkom 18. veka emigrirali u SAD. Časopis navodi da je djevojačko prezime Prislijeve majke bilo Smit, što je, kako se navodi u tekstu, “bilo često prezime britanskih Roma“.

Međutim, Dejvid Eltir, pisac i istraživač romske kulture, osporio je svojevremeno pisanje ovog magazina izjavivši da se radi o dezinformaciji čitalaca. Koliko je do sada u stručnim krugovima poznato, nije bilo nijedne zabilješke o tome da je Elvis Prisli romskog porijekla. Činjenica da je neko imao rođaka Roma u porodici pre 300 godina ne znači da je i on sam Rom – rekao je Eltir.

 

Bob Hoskins (1942-2014), nema ko engleskog glumca Boba Hoskinsa nije miješao sa američkim Denijem De Vitom, ali zato se na prstima ruke mogu izbrojati oni koji su znali da je Robert Vilijam Hoskins (po babi) bio romskog porijekla. Veći dio mladosti ovaj glumac proveo je putujući i radeći u cirkusu. Godinu 1967. proveo je kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao – gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač.

 

Pablo Pikaso (1881-1973), jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. vijeka, osnivač kubizma (uz Žorža Braka), ponosio se svojim romskim porijeklom.

Slikar koji je stvorio više od 6.000 slika, skulptura i crteža i čija djela vrijede milione ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je i četvoro djece, a posljednje - ćerku Palomu dobio je u 68. godini.

 

Rita Hejvort (1918-1987), iako su mnogi osporavali ovu činjenicu, sudeći po časopisu Gypsy Roma Traveller, američka pin-ap boginja i seks simbol 40-ih rođena kao Margarita Karmen Kansino, bila je Romkinja.

Crvenokosa ljepotica za potrebe filma postala je plavuša, a u svojoj karijeri, ostvarila je 71 ulogu. Njen najpoznatiji film Gilda iz 1946. ostao je upamćen po Ritinom senzualnom svlačenju jedne rukavice.

 

Ava Gardner, glumica koju mnogi smatraju jednom od deset najseksipilnijih žena svih vremena i Natali Vud, bez koje bi “Buntovnik bez razloga” bio nezamisliv, javno su se deklarisale kao Romknje. Osim navedenih postoje još brojne svijetske poznate ličnosti koje su romskog porijekla.

 

Poslednje azurirano ponedjeljak, 13 novembar 2017 21:41
portal Romalitika

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Login to post comments
  1. Drugi pišu
  2. Najčitanije
  3. Komentari
loader